Alvászavarod van? Kezdj el edzeni!

alvászavar
 

Segítek, hogy jobban aludj.

Az egészséges élethez a megfelelő mennyiségű alvás és a testmozgás egyaránt szükséges. Amint azonban a SLEEP 2013 elnevezésű találkozón elhangzott, a fizikai aktivitás jelentősen befolyásolja, hogyan is alszunk.

Az összefüggés nem merül ki annyiban, hogy persze, minél fáradtabbak vagyunk, annál jobb az álmunk: megállapították ugyanis, hogy azok, akik megerőltető kétkezi munkát végeznek, átlagosan 6 óránál kevesebbet pihennek, vagy éppen 9 óránál is többet.

A kutatók szerint egyik sem jó, mivel mindkettő eredményezhet egészségügyi problémákat, a szívpanaszoktól akár a rákig. A Huffington Post pedig utánajárt, hogy ha már a munka ennyire befolyásolja az alvást, vajon a testmozgás hogyan hat?


Aki rendszeresen edz, az jobban alszik

Az első megállapításon nyilván senki sem lepődik meg: azok az emberek, akik rendszeresen sportolnak, kielégítőbben és pihentetőbben is alszanak, mint azok, akik inkább a kanapén punnyadnak. Azonban jó hír a lustábbaknak, hogy már 10 perc mozgás is nagyban javíthat az alvás minőségén!


Az edzések javítják a nyugtalan láb szindrómát

Szinte nincs olyan, aki olykor ne rázná vagy himbálná a lábát. Ez lehet a stressz, a nyugtalanság, esetleg a várakozás és az unalom jele is, de vannak, akik ezt kényszeresen végzik. Náluk a nyugtalan láb szindróma valójában egy neurológiai betegség, amelynek következtében nehezen körülírható fájdalmat, bizsergést, viszketést éreznek a lábukban, ezért folyamatosan mozgatják.

A tünetek nyugalomban, például lefekvéskor erősödnek, így a betegség legtöbbször alvászavarral is társul. A tudósok szerint a rendszeres sportolás enyhítheti a tüneteket, viszont ha ezzel a problémával küzd, akkor arra is vigyázzon, hogy ne essen a túledzés végletébe, ugyanis azzal csak rontana az állapotán!


A reggeli edzések segítenek az éjszakai nyugodt alvásban

Bár a legtöbben hadilábon állnak a reggeli testmozgással, a Runner's World című lap egyik cikke szerint azok, akik a korai órákban sportolnak, nagyobb valószínűséggel alusszák majd át az éjszakát. Ezt be is bizonyították egy tanulmányban, melynek során 20 felnőttet kértek meg, hogy mozogjanak 7, 13, valamint 19 órakor.

Bár a késői edzés sem okozottt álmatlanságot, azonban a kísérletben megállapították, hogy azok, akik reggel mentek el futni, kevesebbszer ébredtek fel éjszaka.


A mozgás megelőzi az alvási apnoét

Vannak, akiknél alvás közben – főleg, ha horkolnak is -, olykor légzéskimaradás lép fel. Amennyiben ez gyakrabban előfordul, akkor az egy betegséget, úgynevezett alvási apnoét jelez. Kutatások azonban kimutatták, hogy azoknál, akik mozgásszegény életmódot folytatnak, 44 százalékkal nagyobb az esély a probléma bekövetkeztére, míg azoknál, akik rendszeresen sportolnak, csupán 19 százalék.


Valóban ébren tart a késői kemény edzés?

Sokáig tartotta magát az az elmélet, miszerint, ha az esti órákban mozgunk, akkor nem fogunk tudni aludni. Bár valóban fokozza a vérkeringést az összes sport, így úgy érezheti, rengeteg energiával töltődött fel, viszont ez még nem jelenti azt, hogy ez ébren is tartaná. A kutatók szerint ehhez lényegesen intenzívebben és hosszabb ideig kéne edzeni, úgyhogy nyugodjon meg, egészen biztosan nem fog egész éjszaka forgolódni, ha lefekvés előtt elmegy egy kicsit futni.

A szakértők azért azt javasolják, hogy ha álmatlanságban szenved, akkor érdemes a biztonság kedvéért pár órával az elalvás előttre időzíteni a testmozgást.


forrás: divany.hu

Hogy ne csak beszéljünk, hanem tegyünk is, itt egy frankó edzés.

Hajrá. Iratkozz is fel a csatornámra


 

Letölthető anyagok
error

Nézz be a többi social oldalamra is szuper tartalmakért!