A kecsketej kiemelkedő ásványianyag-tartalmú, és könnyebben emészthető a tehéntejnél.

 

Régen úgy tartották, hogy az újszülöttek táplálására anyatej híján a kecsketej a legalkalmasabb, és valóban, kémiailag ez áll a legközelebb hozzá, majdnem minden szükséges tápanyagot tartalmaz, és jóval kíméletesebb a gyomornak, mint a tehéntej.

Bár ma már megoszlik a szakértők véleménye arról, hogy szabad-e adni a kicsiknek, az kétségtelen, hogy rendkívül egészséges a szervezet számára.

A mai világban a legtöbb multik polcain megtalálható tehéntej általában rossz tápanyagon nevelt, gyógyszerezett tehenekből származik. Mi több, a polcokon megtalálható tejek többsége tele van mesterséges anyagokkal. Ha valaki nem teheti meg, hogy saját tehene legyen, vagy vidéki ismerőseitől vegyen tejet, akkor érdemes elgondolkozni a kecsketejen.

 

 

A kecsketej 100 milliliterje tartalmaz többek közt 134 milligramm kalciumot, ami valamivel magasabb a tehéntejben találhatónál, de D-vitaminban is rendkívül gazdag: 51 Nemzetközi Egység van benne. Emellett deciliterenként 204 milligramm káliumot, 14 milligramm magnéziumot, 198 Nemzetközi Egység A-vitamint, 3,4 mikrogramm szelént és 3,6 gramm fehérjét is tartalmaz.

Ha nem BIO tehéntejet vásárlunk, akkor jó alternatíva lehet a kecsketej, mivel nemcsak, hogy az összetétele jobb a tehéntejnél, átlagosan a polcokon megtalálható kecsketejek eredete is minőségibb. A kereslet a kecsketejre jóval csekélyebb, mint a tehénére, ezért a termelők nem kényszerülnek a piaci részesedés megszerzése érdekében a minőség rovására a termelt mennyiséget növelni. Ezáltal minőségibb takarmányt, kevesebb gyógyszert etetnek a kecskékkel, illetve a palackozott tejbe is kevesebb adalékanyagot tesznek.

 

Nem laktózmentes, de egészséges

Bár előfordul az a tévhit, hogy a kecsketejet laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják, valójában tartalmaz tejcukrot, méghozzá csak kicsivel kevesebbet a tehéntejnél. Amiért mégis könnyebben emészthető nála, az az, hogy a kecsketej sok kisebb zsírmolekulát tartalmaz, amit a szervezet gyorsabban feldolgoz.

 

 

Kecsketej jótékony hatásai

A kecsketejet magas kalciumtartalmának köszönhetően hasznosnak találják a csontritkulás megelőzésében, egy spanyol kutatás szerint a benne lévő enzimek az emésztőrendszeri gyulladás csökkentésében is hasznosak lehetnek. Jótékony tulajdonságai közé tartozik, hogy segíti a vitaminok és ásványi anyagok, így a réz felszívódását.

Káliumtartalma és a benne lévő apró molekulájú zsírsavak összetételének köszönhetően a szív és az erek egészségét is védi, elősegíti a koleszterinszint egyensúlyát, szeléntartalma pedig az immunerősítésben rendkívül hasznos. Fehérjetartalma az izmok, csontok, szövetek épülését is segíti.

A kecsketej ára valamivel magasabb a tehéntejénél. A legegyszerűbb, legolcsóbb és legbiztosabb piacokon és megbízható helyi termelőnél megvásárolni, így literje 300 és 600 forint között mozog, a nagyobb üzletekben akár 1000 forint körüli összegig is felcsúszhat ez az ár.

 

Forrás: Femina.hu

 


Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett!