Minden, amit az alternatív édesítőszerekről tudni érdemes…

édesítés
 

Milyen egészséges édesítőszert használj?

Tévhitek és félinformációk jellemzőek erre a témára. Sok élelmiszeripari cég direkt félrevezeti az embereket, hogy piaci előnyhöz jussanak. A sima cukor kimondottan egészségtelen, a folyékony/tablettás édesítőszerek sem jobbak. Olvasd el a cikket, és tudd meg!

Alapvetően három fő dolgot érdemes vizsgálni, ha alternatív édesítőszereket hasonlítunk össze. A szénhidráttartalmat, a glikémiás indexet (mennyire emeli meg a vércukor szintedet) és az ízt.

Fontos megemlíteni, hogy azért kell egészségesebb alternatívát találni a cukor helyett, mert az nagyon káros a szervezetre, cukorbetegséget, rákot okozhat. Manapság a sima cukrot elég sok élelmiszeripari termékbe beleteszik, hogy a terméknek jobb íze legyen, ezért érdemes minél több édességet, nasit házilag elkészíteni egészséges alapanyagokból.

Méz

Ugyan ez egy természetes édesítőszer és sokan azt hiszik, hogy fogyókúra alatt simán fogyasztható, EZ IGAZÁBÓL AZ EGYIK LEGROSSZABB alternatív édesítőszer. Glikémiás indexe 58 , összehasonlításképp a sima kristálycukoré 68. Szóval valamivel még mindig jobb választás, mint a kristálycukor, de fogyókúrázóknak, egészséges életmódot folytatóknak nem ajánlanám.

Az íze jellegzetes, kellemes. 100g mézben 82g szénhidrát van, ami a kristálycukor 100g-jához képest egy kicsit jobb. Lehetőleg hőkezelés nélkül készült mézet vegyél, mivel 71 Celsius-fok fölé hevítve a méz elveszíti biológiailag hasznos anyagainak nagy részét. Ugyanezért ne tedd túl forró teába sem, várd meg, míg egy kicsit kihűl az italod.

Fruktóz

Más néven gyümölcscukor (NEM összekeverendő a szőlőcukorral, az még sokkal rosszabb, mint a kristálycukor), gyümölcsökben fordul elő, de por formájában boltban is hozzá lehet jutni. Glikémiás indexe 19, ami nem rossz érték, alig emeli meg a vércukor szintedet, viszont 100g-jában 100g szénhidrát van, úgyhogy ez sem a fogyókúrázóknak készült.

Egy hátránya van, hogy elfogyasztás után azonnal a májba kerül és növeli az étvágyat, illetve az étvágyat szabályozó hormonokat is befolyásolja, így éhesebbek leszünk és ez hízáshoz vezethet. Fontos, hogy ugyan a szőlő is gyümölcs, a szőlőcukor teljesen más, mint a fruktóz. Szőlőcukrot semmiképp se fogyasszunk, mert hihetetlen mértékben emeli meg a vércukor szintedet, a glikémiás indexe 100 (1-100-ig terjedő skálán).

Xilit

Avagy a nyírfacukor. Glikémiás indexe nagyon alacsony: 7. Sajnos a szénhidráttartalma 100g, ami igen magas, szóval ezt sem ajánlanám teljes szívvel. Hátrányai közé tartozik még, hogy puffadást, hasmenést válthat ki.

Juharszirup

A juharfa nedvéből készül, 34 hasznos, antioxidáns és gyulladásgátló hatású vegyület van benne. Az irritábilis bél-szindrómával küzdők részére is ajánlják, mivel ez a legkönnyebben emészthető édesítőszer. Csak arra kell vigyázni, hogy igazi juharszirupot, és ne ízesített cukorszirupot vegyél.

A bióval nem foghatsz mellé. Glikémiás indexe 54, szénhidrát tartalma 100 g-ban 67g. Íze finom, különleges. Nem sokkal jobb, mint az eddigiek, de legalább különleges, jellegzetes íze van. Mindazonáltal ezt sem ajánlanám meleg szívvel a fogyókúrázóknak.

Eritrit

Szerintem ez a legjobb édesítőszer. Glikémiás indexe 0! A szervezetünk nem tudja megemészteni, ami nem baj, mert vizelet formájában gond nélkül távozik a szervezetünkből. Miután nem emésztjük meg, nem nyer szénhidrátot belőle a szervezetünk, így szénhidrát tartalma gyakorlatilag 0! Utóíze nincs, csak kellemes édes ízt ad az ételnek.

100g eritrit 70g sima cukor édesítőerejének felel meg, szóval egy kicsit többet kell belőle használni. Az eritritol nem táplálja a szájüregben élő baktériumokat, így a fogazatra sincs káros hatással.

Stevia

Egy dél-amerikai növény leveleiből készül. 0 a glikémiás index és a szénhidrát tartalom is. Sajnos azonban van vele pár probléma: egyes termékek ugyanis dextrózt és ízesítőket is tartalmaznak, így érdemes nagyon alaposan átolvasni a címkét. A steviának ráadásul van egy kis kesernyés mellékíze is. Ezt is ajánlom fogyókúrázóknak.

 

Letölthető anyagok
error

Nézz be a többi social oldalamra is szuper tartalmakért!