Futás vs. HIIT edzés

HIIT EDZÉS
 

Ahogy beköszönt a jó idő, egyre többen sportolnak a szabadban.

Sokan a futást választják, amivel fejleszthetik az állóképességet, formálódhatnak és fogyhatnak is.

Egyszerű felkapni a futócipőt, és kocogni fél vagy egy órát, de van egy még hatásosabb megoldás, ha a nyár közeledtével a bomba alak elérése a cél. A HIIT edzéssel gyorsabban és hatékonyabban kerülhetünk jó formába. A kardió jellegű mozgással – mint amilyen a futás, az úszás és a kerékpározás – alacsony vagy közepes intenzitással végezzük az edzésmunkát. A megfelelő eredmény elérése ennél az edzéstípusnál meglehetősen hosszú ideig tart, a kalóriaégetéshez legalább 30 perces edzés ideális.

A HIIT edzés előnyei

A HIIT edzés a leghatékonyabb zsírégető edzésforma.

Az intervallum edzéssel 15-25 perc alatt ugyanazt a hatást lehet elérni, mint egy 1 órás, állandó intenzitású kardió mozgással. Az időspóroláson túl további előnye még a kardióval szemben, hogy gyorsabb a kalóriaégetés, és az edzés után még 24 órával is fennáll a zsírégetés folyamata. HIIT edzéssel felpörgethetjük az anyagcserét, javíthatjuk az állóképességet és fejleszthetjük izmainkat. A saját testsúlyos gyakorlatok akár otthonunkban, de szabadtéren vagy edzőteremben is elvégezhetők.

HIIT edzés – a magas intenzitással végzett mozgás.

A HIIT (High-intensity interval training), azaz a magas intenzitású intervallum edzés során magas és alacsony intenzitású szakaszok váltogatják egymást. A magas intenzitású rész anaerob edzésnek felel meg, testünk a szénhidrátokat hasznosítja energiaforrásként, oxigén felhasználása nélkül. Az alacsony intenzitású szakasz során az energiaraktárak újratöltődnek, a test elkezd regenerálódni.

Mire figyeljünk a HIIT edzés során?

Mint minden edzés előtt, itt is különösen fontos, hogy ne hanyagoljuk el a bemelegítést. Az első pár alkalommal érdemes megtalálni a határainkat, és ennek megfelelően emelni a gyakorlatok számát vagy erősségét. A magas intenzitás megterheli a szervezetet, a hangsúly a fokozatosságon legyen. Nagyobb terhelésnél előfordulhat enyhébb rosszullét vagy hányinger, ha szükségét érezzük, kérjük egy profi edző segítségét a kezdeteknél. Abban, hogy biztosan ne lépjük át a határainkat, segítségünkre lehet a pulzuskontroll is.

Felejtsük el a futást?

Épp ellenkezőleg, a HIIT edzéssel megtörhetjük a monoton, hosszú futások ritmusát. Lazább futás vagy kocogás során érdemes beépíteni rövid sprinteket az edzésbe, vagy változatossá tenni a mozgást pár négyütemű fekvőtámasszal. Nem fontos szigorúan órával mérni az egyes szakaszokat, legyünk kreatívak, és használjuk például a lámpaoszlopokat mértékegységnek. Három lámpaoszlop gyors sprint, három lámpaoszlop lassú kocogás, ennyire egyszerű.

Hogyan építsük be edzéstervünkbe a HIIT-et?

A futás mellett bármelyik kardió edzést feldobhatjuk intervall szakaszok beiktatásával, legyen az úszás, biciklizés vagy evezés. A HIIT sokat segíthet akkor is, amikor úgy érezzük, hogy az állandó, azonos intenzitású mozgással nem fejlődünk. Az intervallumos edzés felrázza testünket, ezáltal képesek leszünk jobb eredmények elérésére.

Próbáld ki a Simonfitness HIIT EDZÉSÉT és égess egy edzéssel 400 kalóriát és erősödj frankón mindössze 25 perc alatt!


 

Letölthető anyagok
error

Nézz be a többi social oldalamra is szuper tartalmakért!