Édesség utáni vágy csillapítása

nasi alternatívák
 

Édesség utáni vágy csillapítása – édes gyümölcsök, egyéb nasik beillesztése

Csokival teli íróasztalfiók a munkahelyen, keksz az esti filmnézéshez és süti önmagunk megjutalmazásaként. Ismerős valamelyik?

Az édesség utáni vágynak több oka is lehet, érdemes megtalálnunk ezeket az okokat ahhoz, hogy csökkenteni tudjuk a sóvárgást. Nem könnyű a rossz rutint megtörni, de nem is lehetetlen.


Miért nassolunk?Gondoljuk végig, mit is jelent számunkra az édességfogyasztás. Pótcselekvésként, unaloműzésként nyúlunk egy újabb kocka csokiért, esetleg a felgyülemlett stresszt próbáljuk így levezetni?

A feszült, pörgős hétköznapokon könnyű az egyszerű szénhidrátokat választani, ha gyorsan szeretnénk energiához jutni, azonban ez az energia csak rövid ideig tart, és hamar azon kapjuk magunkat, hogy ismét édesség után nyúlunk.

Nem szabad, hogy a stresszt nassolással vezessük le, és a csokievés hozza el számunkra a megnyugvást.

Ugyanígy nem helyes, ha boldogságunk megalapozójaként tekintünk az édességekre. Igaz, hogy képesek az endorfin, azaz a boldogsághormon termelésére, és hozzájárulnak a jobb hangulathoz, de ajánlott egy kevésbé egészségtelen formáját választani az öröm elérésének, mint például a mozgás. A helytelen és rendszertelen táplálkozásnak köszönhetően a vércukorszintünk ingadozni kezd, megnő az édesség utáni vágyunk.

Fontos, hogy rendszeres időközönként egészséges ételekhez juttassuk szervezetünket, ez segít megakadályozni, hogy tortaszeletekkel és csokis kekszekkel csillapítsuk éhségünket.


Néhány tipp, amivel csökkenthető az édesség utáni vágy

Sokszor már egy pohár víz is segíthet, a dehidratáltságot ugyanis könnyű összekeverni az éhségérzettel.

A rágózás nemcsak friss leheletet biztosít, hanem egy időre elűzi az édesség utáni vágyakozást.

A rostban gazdag táplálkozás segít elkerülni a vércukorszint ingadozását, válasszunk gyakrabban rostdús gyümölcsöket, zöldségeket, hüvelyeseket és teljes kiőrlésű gabonákat.

Mindenképp csökkentsük le, de ne vonjuk el teljesen a cukorfogyasztást, mivel rengeteg energiához juthatunk belőle. Persze nem mindegy, hogy a finomított cukor, vagy valamilyen egészségesebb alternatíva adja az energiát. Figyeljünk arra is, hogy sok késztermék tartalmaz hozzáadott cukrot, ami olyan néven is szerepelhet a csomagoláson, mint például szacharóz, dextróz vagy fruktóz.

A csokit, sütit és kekszet cseréljük le egészségesebb, reform édességekre, de bátran nyúljunk inkább egy alma vagy barack után egy újabb tortaszelet helyett. A gyümölcsök között vannak magasabb cukortartalmúak (például szőlő és mangó), érdemes ezekből kisebb mennyiséget fogyasztani.


Egészséges alternatívák nassoláshoz:A legjobb, ha kedvenc gyümölcsünket nyersen fogyasztjuk, de az aszalt vagy szárított változat is jó választás lehet. Többféle gyümölcsből készíthetünk turmixot vagy smoothie-t, ezzel nemcsak az éhségünket csillapítjuk, de édesség helyettesítésére is kiváló megoldás.

Kerüljük el a csábító, de annál egészségtelenebb péksüteményeket, és reggelire készítsünk magunknak egy tápláló zabkását, vagy együnk görög joghurtot, amire friss gyümölcsöket is szórhatunk. Ha mégis csokoládé után vágyakoznánk, válasszuk a magas kakaótartalmú étcsokit, és álljuk meg, hogy pár kockánál nem eszünk belőle többet.


Letölthető anyagok
error

Nézz be a többi social oldalamra is szuper tartalmakért!