5  étel – ital, amely nem szolgáltat jó tápanyagot és növeli az éhségérzetet!

 

Kérlek vedd figyelembe ezeket a sorokat, amikor beépítesz hasonlókat az étrendedbe!

Sok étel elfogyasztása után érezhetjük, hogy továbbra is éhesek vagyunk, lehetséges, hogy 1-1,5 óra telik el miután az éhségérzet felbukkan, de mint tudjuk ez túl kevés időt jelent két étkezés közt!

Biztos volt már rá precedens nálad is, hogy egy ebéd- vacsora után nemsokkal, ismét jött az éhségérzet, jelzett a gyomor, mintha elfelejtettél volna valamit.

– pedig Te ettél ugye!?

 

Az éhségérzetet sok dolog válthatja ki, így a nem megfelelő táplálkozás – étrend is. Az alábbiakban–Angol táplálkozási szakértők oldaláról, a British Nutrition Foundation (Brit Táplálkozási Alapítvány) gondolatait osztom meg veletek – itt van egy jó pár  élelmiszer, ami növelheti az étvágyat és csökkentheti a jóllakottság érzését. Szeretném kihangsúlyozni, hogy ’’nem az összes étel egészségtelen” vagy hizlaló, és nem azt szeretném kihangsúlyozni, hogy ezeket teljes mértékben kerülni kell az étrendből.                                             

Azt szeretném javasolni, a Te és családod egészsége érdekében, hogy érdemes átgondolni, ezekre alapozzuk-e a táplálkozásunk, vagy csak kis mennyiségben, ritkábban fogyasszunk ilyen ételeket illetve italokat.

Mik is ezek…?

 

 1 .   Csipsz, sós ropogtatni való:

A közkedvelt, és szinte minden élelmiszer bolt felső (jól látható) szemmagasságban elhelyezet polcán megtalálható…a csipsz, ropi és más sózott ételek! Egyrészt dehidratálnak, másrészt az inzulinszintünk felugrik tőlük, majd leesik. Eztán jön az édesség!

Nem értetted, hogy ehettél meg 2 nagy jégkrémet egy zacskó csipsz/sós süti után, a Walking Dead filmsorozat közben ?! – pont azért, mert nagyon kevés tápányag van benne!

 

2.    Fehér kenyér – illetve bármilyen fehér lisztből készült étel (tészta, péksütemény, pizza)

A magas szénhidrátbevitel miatt a szervezet nem úgy reagál a tápanyagbeviteltre, mint ahogy azt kellene, nem érzékeli, hogy elég volt. Válasszunk ezért teljes kiőrlésű kenyeret, rozskenyeret, tönkölylisztből, graham lisztből, zablisztből, durumlisztből készült kenyereket, pékárukat!

Sokkal több tápanyag, rost és vitamin van bennük, ezért kevesebbet kell fogyasztani belőlük, és mégis hosszabb ideig kitolják az éhségérzetet.

A fehér lisztből készült pizza és a tészta is hátráltat.

 

3.   Gyorséttermekben megtalálható ételek:       ( McDonald’s,  Burger King,  KFC )

Nagy részük rengeteg transzzsírt (transzzsírsavak a növényi olajok hidrogénezése során keletkező vegyületek) tartalmaz, amelyek az étvágyszabályozó hormonokra rossz hatással vannak. Mellesleg megjegyezném, hogy a magas sótartalmuk dehidratál is.

 

 4.   Reggeliző pelyhek:

Igen, a szuper egészségesnek beállított gyümölcsízű gabonakészítmények, ropogós csokigolyók! 

Mindenképp azt javaslom, hogy ezek megvásárlása előtt győződj meg a csomagoláson megtalálható összetétel leírásáról. Tartalmaz –e hozzáadott cukrot! (vagy egyáltalán nincs benne ilyen). Reggel ugyanis a magas kortizol szint miatt nagyon ártalmas a sok cukor, éhséghez vezet, illetve fáradtsághoz is a későbbiekben.

 

5.  Alkohol:

Először is, az alkoholban közel kétszer annyi kalória van (7cal/g), mint a szénhidrátokban (4cal/g) vagy a fehérjékben (4,2cal/g)

A második probléma a tárolás. A fehérjét izomként tároljuk, míg a szénhidrátot és zsírt vagy a májunkban és az izmainkban glikogénként, vagy zsírként a zsírszövetben. Az alkoholt azonban nem tudjuk tárolni: ahogy megittuk, azonnal el kell égetnünk, ez a folyamat pedig fontosabb lesz a test számára, mint az, mit ettünk aznap. Emiatt az étel, amit fogyasztottunk, már feleslegnek számít és zsírrá alakul át. 

Az alkohol harmadik problémája az étvágygerjesztés. Az alkohol kíséretében pedig a magas kalória tartalmú kísérők is gyorsan lecsúsznak, – ennek az eredménye pedig még több zsír a testen.

Remélem segítettem 🙂

 

Oszd meg ismerőseiddel is…