3 jel, hogy az újévi fogadalmaidból nem lesz semmi…

újévi fogadalom
 

Az újévi fogadalmak nagy része legfeljebb 1-2 hónapig tart.

Sokan elhatározzák, hogy eljárnak az edzőterembe 3x egy héten, de márciusra már nem váltják ki a havi bérletet.

Miért van ez és mit lehet ellene tenni?

1. Letagadod az igazságot

Az igazság megtagadása egy komoly probléma, mert legtöbbször az emberek nem is észlelik, hogy ezt csinálják. Ez szerintem egy köpönyeg, ami kifogásokat gyárt és megvéd a realitástól. Szinte lehetetlen, hogy pozitív életváltozásokat hajtsunk végre (és ragaszkodjunk az újévi fogadalmakhoz), ha letagadod az igazságot.

De mivel a letagadás megakadályozza, hogy a kemény igazságokat láthasd és elfogadd, valószínűleg azt sem fogod bevallani magadnak, hogy ebbe a problémába estél.

Akkor honnan lehet tudni, hogy te letagadod az igazságot?

Egyrészt az letagadó emberek inkább mást hibáztatnak, minthogy felvállalják a felelősséget. Például úgy ha azt mondod a párodnak, hogy “ha nem hagytál/vettél volna ennyi sütit, akkor nem ettem volna meg őket”, akkor valószínűleg te beleestél ebbe a csapdába.

A másik szokásuk ez ilyen embereknek, hogy megpróbálják megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. Egy példát erre is hoznék. Túl sok köretet eszel, ami hizlal (pl. sült burgonya) és erre azt mondod, hogy pazarlás lett volna kidobni. Igen ám, de a feleslegesen elfogyasztott étel sem fog hasznosulni a szervezetedben, hanem fölöslegként elraktározódik, amitől hízol.


Mi a megoldás?

Akárhányszor próbálsz megmagyarázni valamit, akkor kérdezd meg magadtól, hogy “Miért gyártok kifogásokat, így nem leszek sikeres”. Gondolj erre a mondatra és egy idő után, már ki sem mondod hangosan az igazság tagadását, illetve egy idő után már át sem fut az agyadon a kifogások gyártása, csak beismered, hogy hibáztál és felvállalod a felelősséget.


2. Nincs terved

Hiába határozod el, január elsején, hogy idén jógázni kezdesz majd, ha nem nézel utána, hogy hol szeretnél jógázni és milyen rendszerességgel. Soha nem volt még ilyen egyszerű terveket felállítani, mint manapság. Ott az internet, Google a barátod. Mindent megtalálsz a hálón, ha pedig azt mondod nincs időd tervezni, akkor olvasd el ennek a blognak az első pontját!

A célok tervek nélkül semmit sem érnek
A kihívás nem az, amikor nem tudsz valamit, hanem az, amikor nem akarsz lépéseket tenni.
Mi a megoldás?

Ha szeretnél valamit elérni, akkor ne arra legyél büszke, hogy van egy új célod. Gondolkozz úgy, hogy “Jó lenne rendszeresen jógázni a következő évben, mit kell tennem, hogy ez megvalósuljon? Ha van terved, akkor arra büszke lehetsz, céljai mindenkinek lehetnek. Ne akard az egész évedet megtervezni, tervezz csak lépésenként. Hogy maradjak a jógás példánál, ne az legyen a cél, hogy jógaoktató legyél, hanem hogy beiratkozz egy edzésre! Vagy, ha még ez is nagy kihívás, akkor legyen az a cél, hogy körbekérdezed az ismerőseidet, hogy tudnak-e valami jó helyet, ahol jógázhatnál.


3. Irreálisak a céljaid

Nem tudsz leúszni 2 hosszt az uszodában megállás nélkül, de Ironman triatlont akarsz teljesíteni 6 hónapon belül. Jó, ha a cél a csillagos ég, de azért legyünk realisták is. A túl nagyra lőtt célok csak idegesíteni fognak és hátráltatni a fejlődésben. A jó cél az, ami kicsit megerőltet, de egyúttal izgatottá tesz.

Gondolkozz reálisan, mert ha nem tudod teljesíteni a túl magasra tett mércét, akkor az csak el fog szomorítani és csalódott leszel.

Mi a megoldás?

Ha szeretnél fejlődni az életben, akkor kellenek célok. Állíts fel több kicsi célt úgy, hogy előtte tervezel és egy reális eredményt vársz magadtól. Ha meg tudod csinálni a kitűzött céljaidat, az hihetetlen módon motivál és erőt ad.

 

E-bookjaim
error

Nézz be a többi social oldalamra is szuper tartalmakért!